Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna www.ludzieswiata.fora.pl

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Pią 10:49, 16 Lis 2007    Temat postu:

Tradycyjnie, jak zawsze, bedzie czerwony barszcz u uszkami, pierogi z kapusta i grzybami, salatka ziemniaczana i kompot z suszonych owoców.
Miesa i wedlin tradycyjnie w Wigilie nie jemy, mimo udzielonego ostatnio pozwolenia z Watykanu :hamster_evillaugh:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yasmin26
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Polska (Wlkp)-Niemcy (NRW)

PostWysłany: Pią 10:53, 16 Lis 2007    Temat postu:

a ryby jak podajesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Pią 11:06, 16 Lis 2007    Temat postu:

Wcale, nie cierpie karpia w galarecie, brrr......
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yasmin26
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Polska (Wlkp)-Niemcy (NRW)

PostWysłany: Pią 11:15, 16 Lis 2007    Temat postu:

no nie mowie o karpiu (tez nie przepadam) ale np jakas inna rybe w warzywach, albo smazona w ciescie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Pią 11:16, 16 Lis 2007    Temat postu:

Nie, nie mielismy takiego zwyczaju w rodzinie, ryby jemy, ale poza Bozym Narodzeniem :hamster_beautiful:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Pią 19:18, 16 Lis 2007    Temat postu:

ja tez karpia nie lubie, ale moja tesciowa zawsze piecze karbie z grzybkami i musze przyznac jest dobry.Moja maja zawsze robi rybke po grecku (cebulka,marchewka,groszek,koncentrat)mniammmm, a rybe w ciescie tez jadlam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Pią 22:55, 16 Lis 2007    Temat postu:

Ja gotuje czasami zupe z ryby, ale musze sama jesc, bo nikt nie chce :hamster_cies2: A faktycznie, dobra jest, tylko bardzo rybia. Losos w kawalkach, papryka, ziemniaczki w kostke, torebka zupy cebulowej,
Solic nie trzeba :hamster_evillaugh: ale doprawic pieprzem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Wto 14:15, 04 Gru 2007    Temat postu:

paczka makaronu
brokuly(moga byc mrozona)
3glowki czosnku :hamster_evil:
kostka rosolowa
paryka czerwona
1filet z kurczaka
1pietruszka
zolty ser do posypania

Czosnek miazdzony podsmazyc na tluszczu do tego pokrojona pietruszka(korzen)
makaron ugotowac,fileta podsmazyc
potem dodac wszystko-makaron,czosnek z pietruszka,filet i papryke pokrojona -zalac wywarem z 1rosolku,posypac serem i gotowac az do roztopienia
Ja to robie na gazowce-ale mozna tez zapiec w piekarniku
smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Wto 14:16, 04 Gru 2007    Temat postu:

... a ja na blablaniu wkleilam, buuu :hamster_cry:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Wto 14:20, 04 Gru 2007    Temat postu:

co do swiat to ja tez karpia nie lubie :hamster_dunno: ale uwielbiam rybe po grecku albo sledzie w smietanie :hamster_bigeyes:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Izabela
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 21:09, 13 Sty 2008    Temat postu: kielbasa z dymem na wodzie

dokladny przepis jest tu:
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Pią 11:02, 15 Lut 2008    Temat postu: Zapiekanka z ziemniaków i jarmuzu



Przepis:
Ugotowalam spory garnek ziemniaków na tak prawie miekko, jak do salatki. Jarmuz
nabylam gotowy w sloiku. Do tego potrzebuje sie jeszcze tak z 15 deko boczku w
kostke, nieco startego sera do posypania, i oczywiscie sos do zapiekanki. Mozna
kupic jako proszek w torebce- albo zamieszac samemu z mleka i maki
ziemniaczanej, nieco przyprawiajac. Ale z torebki latwiej ;-)

Ugotowane ziemniaki pokrajac w plastry, polozyc jedna warstwe na dnie formy. Ja
przedtem te forme nacieran oliwa, zeby nie przywarlo. Na warstwe ziemniaków
wylozylam jarmuz ze sloika, posolilam, popieprzylam, i przyprawilam nieco
mielonym kminkiem. Na to warstwa boczku w kostce, i zakryc warstwa ziemniaków.
Zalac sosem, posypac serem, do piekarnika na jakies 45 minut- widzi sie, kiedy
gotowe- stopni tak 175.

Latwe i smaczne :-P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Pią 11:15, 15 Lut 2008    Temat postu:

wyglada super a co to jest jarmuz :hamster_confused:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Pią 11:23, 15 Lut 2008    Temat postu:

Hm, zdaje mi sie, ze to taki niemiecki specjal... rodzaj kapusty- Grünkohl. Zbiera sie ja z pola po pierwszych przymrozkach, bo dopiero wtedy ma lagodny smak.



Kraje go sie na drobno, i wekuje w sloikach. Mozna kupic gotowy w sklepie.



Bardzo popularna potrawa zimowa na pólnocy Niemiec: jarmuz z ziemniakami, wedzonym boczkiem i kielbasa o jakiejs tam specjalnej recepturze- tzw. Bregenwurst.



Ostatnio zmieniony przez DelMar dnia Pią 11:30, 15 Lut 2008, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Pią 11:50, 15 Lut 2008    Temat postu:

u mnie tego niema :hamster_explain: hm az sie glodna zrobilam hihi a nie mozna tego czyms zastapic?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin