Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna www.ludzieswiata.fora.pl

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Śro 20:19, 10 Paź 2007    Temat postu:

Muszelki z brokułami
1 opakowanie (50dag) makaronu muszelki duże
1 opakowanie brokułów mrożonych
3 ząbki czosnku
1 pęczek dymki
2 pomidory
1 papryka
10 dag serka topionego
5 łyżek tartego żółtego sera
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Brokuły opłukać, podzielić na drobne różyczki, włożyć do lekko osolonego wrzątku. Ugotować na półtwardo, osączyć. Dymkę oczyścić i pokroić w plasterki razem ze szczypiorkiem. Obrany czosnek posiekać, zrumienić na łyżce oleju, dodać dymkę i smażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać oczyszczoną posiekaną paprykę, smażyć jeszcze przez 3-4 minuty. Warzywa wymieszać z brokułami, pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz z rozdrobnionym serkiem. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować, osączyć, ostudzić. Muszelki napełnić przygotowanym farszem, ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, posypać startym serem. Przykryć, zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 200 st.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lili
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: belgia

PostWysłany: Czw 7:09, 11 Paź 2007    Temat postu:

Jezyk mniam...pysznosci-i jak tu diete trzymac Hyhy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Czw 7:12, 11 Paź 2007    Temat postu:

Wlasnie mowilam memu M Mruga zeby rozgladnal sie za gofrownica jak na zakupach bedzie, zarazilas mnie tymi goframi Beata Mruga

Teraz przepis na danie obiadowe (kotleciki z piersi kurczaka)
Potrzebujemy:
piers z kurczaka (podwojna)
szczypiorek
2 jajka
30dkg pieczarek cienko pocietych i usmazonych
vegeta
ser zotly starkowany

Wszystkie skladniki trzeba drobno pokroic, wymieszac, musi wszystko skleic sie ze soba, dlatego jak widzimy ze jest za suche dodac jeszcze jajko lub wiecej sera.
Formujemy w rekach male kotleciki w miare plaskie i na patelnie

Bardzo smaczne, polecam
Do tego puree z ziemniakow ,lub w naczyniu zaroodpornym przygotowac puree i na wierzch oblozyc serem zoltym w plastrach (dobry przepis na wieksze przyjecie) wlozyc do piekarnika az ser zacznie delikatnie sie rozpuszczac wyjac, przez dlugi czas ser bedzie utrzymywal cieplo i ziemniaki nie beda zimne Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Czw 7:43, 11 Paź 2007    Temat postu:

Sherin hahah to przepis ojca mjego belga Wesoly wychodza pyszne wiec kupuj gofrownice Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Czw 7:49, 11 Paź 2007    Temat postu:

no chyba kupie do tego bita smietana i truskawki Hyhy ,moja mam robi swietne ruskie bliny na sodzie i maslance ,matko i corko,pycha ,ciasto tak rosnie ze wyglada jakby bylo na drozdzach a tam drozdzy nie ma, zawsze zapominam przepis wziac,ale ja sie tym obzeram


Przepis na salatke warzywna:
2 swieze papryki (roznego koloru)
1 swiezy ogorek
2 puszki tunczyka w sosie wlasnym
ser zolty starty 30dkg
puszka groszku,fasoli czerwonej,kukurydzy
paluszki krabowe pokrojone
krewetki te malutkie
paczka ryzu ugotowanego
1 cebula lub szczypiorek

Wszystko wymieszac , dodac majonez posolic i popieprzyc do smaku

Mozna podawac na lisciu salaty, lub w wydrazonym pomidorku Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Czw 9:55, 11 Paź 2007    Temat postu:

placki z bananami
1 i 1/2 szkl. mąki
2 jajka
1 szkl. kefiru / jogurtu naturalnego
4 banany
olej do smażenia
cukier puder

Mąkę przesiać, dodać jajka i kefir, dokładnie wymieszać. Banany obrać, przekroić na pół, obtoczyć w cieście. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć banany przeciętą częścią do dna, zalać ciastem. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Zdjąć z patelni, posypać cukrem pudrem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lili
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: belgia

PostWysłany: Czw 10:09, 11 Paź 2007    Temat postu:

ojjjj ja te bananowe placki zrobie dzisiaj Hyhy moi chlopacu uwielbiaja banany-napewno im to bedzie smakowac Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Pią 12:31, 12 Paź 2007    Temat postu:

RYZ Z JABLKAMI


Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 2 kwaśne jabłka (np. antonówka lub szara reneta)
- 1.5 szklanki mleka
- 1.5 szklanki wody
- łyżka masła
- cynamon
- 1/2 szklanki cukru
- margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przyrządzania:

Ugotuj ryż (najwygodniej torebkowy) w wodzie zmieszanej z mlekiem. W trakcie gotowania lekko posól, dodaj łyżeczkę masła. Obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazda, pokrój na cienkie plasterki. Każdy plasterek obtocz w cukrze i cynamonie.
Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na dno nałóż pierwszą warstwę ryżu, następnie przykryj ją warstwą przygotowanych jabłek i tak dalej... Wierzchnia warstwa powinna być ryżowa.
Po wierzchu możesz ryż posmarować osłodzoną śmietaną, ładnie się zapiecze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (ok 170 st.) i zapiekaj do lekkiego zrumienienia. Podawaj gorący ze śmietaną doprawioną cukrem waniliowym
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lili
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: belgia

PostWysłany: Pią 12:40, 12 Paź 2007    Temat postu:

mialam tu nie zagladac Kwasny bo koniec z obzarstwem Hyhy jejuuuu jak czytam te przepisy to normalnnie na sama mysl ...... :smt016
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Śro 12:31, 17 Paź 2007    Temat postu:

Jesli ktos ma talent psucia wszystkich ciast, proponuje spróbowac tego "wypieku":

--------------------------------------------------------------------------------

3 jajka
250g zmielonych orzeszków laskowych
80g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenie
roztrzep widelcem, wlej do szklanej miseczki, duzej tak, ze ciasto jeszcze sie zmiesci, jesli urosnie 4- krotnie
i wlóz do mikroweli na 5 minut przy 900 Watt
gdy nieco schlodnie, wylóz odwrotnie na talerz i...

... smacznego

Widzicie, nawet nie da sie w piecyku spalic
Zabawa

- - - - - - - - - - - - - -


...... a potem wkleje przepis na to ciasto cebulowe na spodzie francuskim
:smt115
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Śro 12:52, 17 Paź 2007    Temat postu:

Moja mama kiedys cebulniaki robila ,mniammmmm ciasto i farsz mieso plus cebula Mruga

Przepis na pieczarki w ciescie:
Kazda z nas zna przepis na ciasto nalesnikowe Mruga ,wiec trzeba takie cos przygotowac w miare lejace ale nie za rzadkie

Pieczarki obrac ze skorki, uciac trzonki odwrocic kapeluszem do gory posolic popieprzyc, trzonki tez , moczyc w ciescie i na patelnie ,sa smaczne polecam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Śro 14:43, 17 Paź 2007    Temat postu:

Pieczarki wypròbuje :smt040

A tu juz daje przepis na to ciasto :

1 opakowanie zamrozonego ciasta francuskiego, 450 gr, w Niemczech nazywa sie to Blätterteig

1 torebke zupy cebulowej w proszku- Knorr, maggi, czy cos w tym sensie

150 gr gotowanej szynki w plastrach

3 kubki gestej, kwasnej smietany á 200 gr- dla odchudzajacych sie, alternatywnie gesty jogurt :smt004

3 jajka

1- 2 pory

50- 100 gr tartego sera, gauda np- dla odchudzajacych sie, alternatywnie ser i bulka tarta pól na pól :smt003

Ciasto francuskie, rozmrozone, wylozyc i uformowac w foremce okraglej 28 cm srednicy- no tak na serio u mnie stoi w przepisie, mam od kolezanki Wesoly najlepiej dac papier do pieczenia pod to ciasto, aby nie przywarlo. Naciagnac brzeg z ciasta na okolo 2- 3 cm do góry. Szynke pokrajac w kostke, pory w krazki. Smietane, jajak i zupe w proszku wymieszac, dodac pory i szynke. wylac na ciasto do foremki, posypac serem, piec 55 minut przy 180 stopniach.

SMACZNEGO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Śro 15:01, 17 Paź 2007    Temat postu:

Ze tez ja nie mam piekarnika ,mada faka Wsciekly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Śro 16:08, 17 Paź 2007    Temat postu:

No to rób to ciacho orzechowe z mikrofalówki, 3 posty w góre Cwaniak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Śro 16:33, 17 Paź 2007    Temat postu:

No niech to, nie doczytalam ze to w mikrofali , a zrobie pewnie Hyhy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 3 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin