Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna www.ludzieswiata.fora.pl

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Czw 20:17, 25 Paź 2007    Temat postu:

Wysuszyc, uprazyc w piekarniku jak slonecznik, i pojadac- sa swietne w smaku :hamster_happy:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Pią 21:13, 02 Lis 2007    Temat postu:

Omlet na 1 osobę
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
2 jaja
masło


Oddzielić żółtko od białka, białko ubić na sztywno. Dodać cukier, dalej ubijać, dać żółtka - ubić. Do tej masy wsypać mąkę, delikatnie pomieszać, jeżeli będą grudki można delikatnie zmiksować. Masę wylać na patelnię, na której wcześniej stopić masło. Usmażyć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Sob 8:18, 03 Lis 2007    Temat postu:

aa zapomnialam ,Beatake robilam gofry z Twojego przepisu, tylko ze porcje podzielilam na pol,nie wiedzialam ile cukru waniliowego wsypac bos nie napisala,ale dalam lyzeczke.I ....w smaku wyszly naprawde dobre, ale jakies cienizny tzn,mieciutkie byly,ale takie cienkie jakies.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martoszka
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 1044
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bielsk Podlaski

PostWysłany: Sob 8:51, 03 Lis 2007    Temat postu:

hmmm ja dzis planuje na obiad zapiekanke ziemniaczaną'
musze najpierw podejrzec co mam w lodowce hehe :hamster_confused:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Sob 17:39, 03 Lis 2007    Temat postu:

Sherin ja daja jedna paczuszke heheh cukru-mi wychodza normalne-moze za malo ciata nalalas?grunt ze wyszly i nie bedziesz mnie scigac :hamster_dies:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Sob 18:18, 03 Lis 2007    Temat postu:

Nie no co ty hehe,za duzo ciasta nie moglam wlac bo mi sie wylewalo z gofrownicy.A moze to i taka gofrownica do bani no.Beatake zmien od razu w przepisie ze paczuszka cukru waniliowego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Sob 18:28, 03 Lis 2007    Temat postu:

zmienilam
a teraz przepis na Pizze
Składniki na ciasto:

40 dag mąki
5 dag drożdży
1/3 szkl oleju

Drożdże rozpuścić w odrobinie letniej wody i zagnieść ciasto dodając olej. Ciasto powinno być jednolitej konsystencji i gładkie. Jeśli ciasto nie będzie chciało się ładnie kleić, należy dodać troszkę wody. Ciastem wyłożyć formę i odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:

40 dag pieczarek
50 dag mielonki lub innej wędliny
cebula
olej
papryka czerwona
Pieczarki obrać i pokroić w talarki [przekrojone jeszcze na 1/2]. Olej rozgrzać na patelni i poddusić na nim na złoty kolor, pieczarki i cebulkę pokrojoną w talarki. Wędlinę skrojoną w kostkę i paprykę w talarki dodać do duszącego się farszu tuż pod sam koniec. Następnie całość odparować.
Składniki na sos:

1 słoiczek przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
przyprawa do pizz
sól
20 dag sera żółtego “pomorski”
Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z odrobiną soli i wymieszać z przecierem pomidorowym. Sosem wysmarować ciasto, posypać przyprawą, nałożyć farsz i wstawić do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upłynięciu 40 minut posypać pizzę serem żółtym i piec jeszcze około 10 minut.
Smacznego!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Nie 1:35, 11 Lis 2007    Temat postu:

PRZEPIS NA CIASTO



Składniki:
- 1 kostka masła,
- 2 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 jajka,
- 1 szklanka suszonych owoców,
- 1 szklanka orzechów,
- sok cytrynowy,
- proszek do pieczenia,
- 3-4 szklanki dobrej whisky.

Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej
jakości. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp.
narzędzia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak
trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko,
jak to tylko możliwe.

Powtórz operację.

Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę,
dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.

W międzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz drugą butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski
dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź
wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojnoca. Wszuś do miszki
szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje
fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz! Fypij skok sytrynnmowy.

Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile
tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache
piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski
sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Nie 14:51, 11 Lis 2007    Temat postu:

Ten górny przepis niech próbuje, kto chce :hamster_evil: :hamster_evil:
Ja dzisiaj ugotowalam zupe z kapusty, te "odchudzajaca", co mozna ja tez nabyc gotowa w puszkach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TM2
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kanada

PostWysłany: Nie 19:56, 11 Lis 2007    Temat postu:

DelMar napisał:
Ten górny przepis niech próbuje, kto chce :hamster_evil: :hamster_evil:
Ja dzisiaj ugotowalam zupe z kapusty, te "odchudzajaca", co mozna ja tez nabyc gotowa w puszkach.


EEEEEEEEE-tam!!Ja mam "danie na goraco" =Na patelnie wlac oleju (tak zeby zakrylo dno) -dodac ropzmiazdzone dwa zabki czosnku i bardzo duzo pietruszki- nakryc - niech powoli "przegryza sie" w miedzy czasie wziac trzy pomidory pokroic ww "kostkle i wrzucic" - (zamieszac oczywiscie)- a na konie wziac dwie culinie - obmyc - nieobierac ze skory ale tez jak pomidory pokroic w "kostke"!!Dodac- wymieszac + szcypta soli i pieprzu!!!!!15 minut i wsio gotowe!!Uwazac na cukinie zeby sie "nierozciapala"- bo ona musi byc na "pol-surowo"- SMACZNEGO!!!!!! :hamster_bye: :hamster_bye: :hamster_bye:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Nie 21:04, 11 Lis 2007    Temat postu:

TM, fajny i szybki ten przepis, i mysle, ze pietruszka jako natka?
Czy moze korzen?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Pon 8:17, 12 Lis 2007    Temat postu:

z cukinii napewno smaczne to, mozna tez placki robic z cukinii ,starkowac dodac do ciasta (takie jak na placki z jablkami) i smazyc
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Wto 16:09, 13 Lis 2007    Temat postu:

truskawkowiec
SKLADNIKI:
Składniki
Biszkopt /ciasto według dowolnego przepisu/, 1 kg truskawek, 4 galare-
tki truskawkowe, 3 jajka/białka osobno/, 3/4 szkl. cukru pudru,
1 kostka masła lub Kasi, 3/4 szkl. cukru pudru do białek, 3 łyżeczki
żelatyny namoczonej i rozpuszczonej we wrzątku.





ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Truskawki zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać truskawki. Wlewać tężejącą 1 galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl. wody i żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt.Wstawić do lodówki.
2. Ubić białka z cukrem pudrem i wlewać tężejącą 1galaretkę miksując. Wyłożyć tę piankę na zastudzoneą masę truskawkową, wstawić ponownie do lodówki.
3. Pozostałe 2 galaretki rozpuścić znów w 1/2 ilości wody / zawsze tak robię/, na piance poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką. Zaręczam, że to pychota / wszystkie koleżanki w pracy to już pieką/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Pią 0:30, 16 Lis 2007    Temat postu:

:hamster_evil: :hamster_evil: :hamster_evil: :hamster_evil: :hamster_evil:

Powrót do góry
Zobacz profil autora
yasmin26
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam



Dołączył: 22 Paź 2007
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Polska (Wlkp)-Niemcy (NRW)

PostWysłany: Pią 10:35, 16 Lis 2007    Temat postu:

o matko, a to co? chyba to jakis zart???

piszcie dziewczyny co planujecie przygotowac na swieta...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin