Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna www.ludzieswiata.fora.pl

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Śro 20:16, 17 Paź 2007    Temat postu:

Duszona cielęcina z warzywami
40 dag cielęciny
20 dag fasolki szparagowej
15 dag ziaren świeżego groszku
mały pęczek świeżych szparagów
3-4 pomidory
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól
pieprz

Mięso opłukać, oczyścić z żyłek, pokroić w kawałki. Podsmażyć na połowie oleju. Przełożyć do rondla i dusić podlewając wodą. Fasolkę umyć, usunąć włókna. Pokroić na kawałki. Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końce i gotować przez 5 minut. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym oleju. Groszek umyć i osączyć. Do duszącego się mięsa dodawać kolejno: fasolkę, groszek, szparagi (z wywarem), pomidory. Doprawić obranym i roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i ewentualnie jeszcze posolić. Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Czw 16:58, 18 Paź 2007    Temat postu:

DelMar w week-end robie ciasto,napisze wam jak wyszlo Mruga
a teraz przepis na cos dobrego:

usmazyc placki tak jak na nalesniki
przygotowac papryke ser zolty kielbaske chuda, pokroic w dlugie paski ,zawinac w placek , namoczyc ten zwinety placek w jajku i obtoczyc w bulce tartej ,podsmazyc az lekko bulka sie zarumieni .Dobre
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Pią 12:59, 19 Paź 2007    Temat postu:

ciasto "Rafaello"
Biszkopt: 5 jajek,10 łyżek cukru 12 łyżek mąki łyżka proszku do pieczenia Masa: 0,5 l śmietany kremówki,2 śmietanki typu "śnieżka" 1 szklanka ajerkoniaku,15dkg kokosu, 2 łyżki żelatyny Pianę ubić na sztywno,dodając cukier,żeby powstała beza.Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem,wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blchę i piec w temp. ok.175 C. Z upieczonego i ostudzonnego biszkopu ściąć górę i pokruszyć do miski.Dolną część biszkoptu zostawić w blaszce i nasączyć - najlepiej alkoholem.W między czasie ubić na sztywno śmietanę z dwoma "śnieżkami",wlać ajerkoniak i dokładnie wymieszać, na koniec wlać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Połowę wlać do pokruszonego biszkoptu i po wymieszniu wyłożyć na ciasto. Następnie wylać na ciasto drugą część masy i posypać obficie kokosem.Ciasto trzeba dać do lodówki na 1 godzinę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Nie 12:38, 21 Paź 2007    Temat postu:

No kto jak nie ja moze zj......ac ciasto?? kuffaaa no, DelMar wlasnie rozmieszalam do Twoje (w miktofalowce) ale cusik nie tak jest,nie rosnie mi ,moze cukru za duzo wpi................lam Zly Zly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Nie 13:53, 21 Paź 2007    Temat postu:

wsadzilam jednak to to do mikrofali, piana sie zrobila duza, ale chyba sie upieklo bo wsunelam kawalek ,co prawda nie wysoki Mruga ,ale moze byc
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pH
To mnie wciąga
To mnie wciąga



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 14:08, 21 Paź 2007    Temat postu:

hihihihii Wesoly Wesoly Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Nie 14:57, 21 Paź 2007    Temat postu:

:smt065 Zly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Nie 15:26, 21 Paź 2007    Temat postu:

skoro jadalne to nie jest zle Ok!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Pon 17:13, 22 Paź 2007    Temat postu:

no ,wyszlo zjadliwe Mruga , a tak poza tym jakby trzeba bylo wam cos upiec ,jesli np macie wredne tesciowe to ja moge bez problemu, zakalec wyjdzie mur beton Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Pon 17:18, 22 Paź 2007    Temat postu:

szkoda ze juz niemam tesciowej Hyhy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Pon 17:26, 22 Paź 2007    Temat postu:

a zla byla ,tak?? hehehe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Wto 8:01, 23 Paź 2007    Temat postu:

hihi tesciowa jak tesciowa Mruga
salatka amerykanska
25 dag pomidorów
25 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag selera
1 duża cebula
2 jajka na twardo
zielona pietruszka
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Surowe selery pokroić w słupki, ziemniaki w półplasterki, pomidory na cząstki, połączyć składniki, przybrać krążkami cebuli i ósemkami jaj, posypać nacią i polać sosem sporządzonym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sherin
Moderator
Moderator



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 552
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Suwalki/Bruksela

PostWysłany: Śro 19:13, 24 Paź 2007    Temat postu:

dzis u mnie kopytka byly, wiec przepis daje Mruga

obrac i ugotowac ziemniaki, zalezy ile osob w rodzinie wiec tak jak gotujecie normalnie na obiad, ziemniaki musza byc zimne po ugotowanie, do tego jajko ,sol, maka, ugniatac az nie bedzie bralo sie na rece ciasto.
Walkowac na dlugie "weze" Mruga kroic nozem po kawaleczku jakies 5cm-6cm, wrzucac do wrzacej,osolonej wody.Do tego cebulka na oleju plus skwareczki Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DelMar
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 15 Paź 2007
Posty: 1312
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kolwiek :-)

PostWysłany: Czw 10:28, 25 Paź 2007    Temat postu:

ZUPA Z DYNI- 6 porcji

800 gr miazu dyniowego
600 gr marchewki
1 cebula
kawalek ingweru, 5 cm mniej wiecej
2 lyzki masla/ margaryny
1 litr rosolku blyskawicznego
0,5 litra mleczka kokosowego z puszki
Sól, pieprz, sos z soji albo maggi, do smaku

Dynie, marchewke cebule, ingwer pokrajac na drobno, poddusic w masle. Podlac rosolkiem, pogotowac 20 minut. Zmiksowac na gladko. Dolac mleczko kokosowe, doprawic so smaku sola, pieprzerm, soja. Ewentualnie podgrzac, przystroic zielem, np. koriandrem.

SMACZNEGO!



Sherin Rotfl Rotfl Rotfl Rotfl Rotfl
fajnie, ze sie udalo- a mikrofalówka, jeszcze nie wybuchla Hyhy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beatake
Zakorzeniony
Zakorzeniony



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Belgia

PostWysłany: Czw 11:27, 25 Paź 2007    Temat postu:

DelMar dzieki za przepis Wesoly po powrocie z Pl napewno wyprobuje
A co zrobic z tymi pestkami?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ludzieswiata.fora.pl Strona Główna -> Gaduła
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin